Project

LGBTI+

Uit het Health4LGBTI-onderzoek (2019) blijkt dat LGBTI+ personen vaak met heel wat extra uitdagingen in aanraking komen, zoals sociale uitsluiting, niet aanvaard worden door (naaste) omgeving, stigma, … Daardoor lopen ze een hoger risico op lagere mentale gezondheid. Om dit aan te pakken, focussen we ons met dit project op zowel zelfzorgtips voor LGBTI+ personen als workshops rond LGBTI+ sensitieve zorg voor eerstelijnszorgverleners.

LGBTI+

LGBTI+ en zelfzorg

Leer hoe je als LGBTI+ persoon aan zelfzorg kan doen aan de hand van tips, oefeningen, filmpjes met LGBTI+ personen, …

LGBTI+ sensitieve zorg

Verscherp als eerstelijnszorgverlener je kennis en expertise van LGBTI+ sensitieve zorg via verdiepende workshops en verlaag zo de drempels naar zorg voor LGBTI+ personen.

Samen met

In samenwerking met partners en stakeholders zoals çavaria, Transgender Infopunt, Sensoa, Merhaba en HIV-SAM werken we aan het versterken van de mentale gezondheid van LGBTI+ personen zowel binnen de privésfeer als op de werkvloer.

In het najaar 2024 zetten we verder in op een inclusieve werkvloer en om de weg naar hulpverlening toegankelijker te maken, evenals hulpverleners meer expertise te geven in het benaderen van deze doelgroep met geestelijke gezondheid bevorderende tools. We starten met de deskundigheidsbevordering van hulpverleners, terreinmedewerkers, vrijwilligers, …

Nog meer tips

Wil je je nog meer verdiepen in mentale gezondheid? Je vindt hier een oplijsting van de websites van partners die uitgebreid aandacht hebben besteed aan oefeningen en literatuur over zelfzorg. Ga aan de slag met wat voor jou werkt.

In deze lijst leggen we graag de link met een aantal interessante bronnen van partnerorganisaties van de Vlaamse overheid:

  • Voor al je vragen over gender en seksuele identiteit kan je op de website van Lumi terecht.

  • Heb je verdere inspiratie nodig over geluk? Ga naar de geluksdriehoek voor tips, oefeningen of filmpjes.

  • Een bondige opsomming van tips over zelfzorg lees je op de site van het CAW.

  • Ben je op zoek naar meer info over psychisch problemen? Op de website van TeGek vind je een overzicht van psychische problemen en hoe je je gezond kan houden en blijven.

  • Wil je meer handvatten om ook zorg te dragen voor je collega’s? Check zeker de website ZorgSamen waar je vuistregels vindt en de filmpjes van ‘De eerste helper’ wegwijs bieden hoe je mentale gezondheid bespreekbaar kunt maken als medewerker en als leidinggevende. Dit kadert binnen een breder welzijnsbeleid. Hiervoor verwijzen we naar www.warmbedrijf.be

Op de hoogte blijven van het project LGBTI+ ?

Stuur een mailtje naar lene@thehumanlink.be