Project

Zorgverstrekkers Versterken

Zorg voor zelfzorg, samen met collega's!

Zelf- en teamzorg is de beste garantie voor de mentale gezondheid van zorgverleners. Het positief, gezondheidsbevorderend groepstraject 'Zorgverstrekkers Versterken' versterkt zorgverleners die er vandaag elke dag staan. Praktische handvatten voor meer zelf- en teamzorg helpen zo stressgerelateerde uitval te voorkomen.

Start een groepstraject

Zorgverstrekkers Versterken

Teamversterkingstraject

Versterk je team van eerstelijns-zorgverleners en krijg praktische handvatten voor meer zelf- en teamzorg om zo stressgerelateerde uitval te voorkomen.

Intercollegiale Coaching

Zelfzorg is voor een zelfstandige zorgverlener vaak moeilijk. Daarom ontwikkelden we een intercollegiaal coachingstraject, speciaal voor zelfstandige zorgverstrekkers zoals jij.

Wat is een traject 'Zorgverstrekkers Versterken'?

Langs enkele ervaringsgerichte oefeningen vinden deelnemers in dit traject samen antwoorden op uitdagende vragen. Hoe vindt een zorgverlener toch voldoende tijd en aandacht voor zichzelf, en voor wat energie geeft? Hoe kunnen anderen en de omkadering op het werk daarbij helpen?

  • We leren zorgverleners de lichtjes op hun dashboard op te merken en op te volgen. In de dagdagelijkse drukte durven zorgverleners immers al eens op cruise control te rijden en nemen ze bijgevolg weinig ruimte om stil te staan bij zichzelf. Maar ze willen natuurlijk niet onverwacht stilvallen omdat plots de benzinetank leeg is

  • Preventief werken aan mentale gezondheid hoeft niet met individuele begeleiding, dat kan ook in groep. In groep vergroot de verbondenheid tussen de deelnemers. In een veilige omgeving gaan mensen kritisch reflecteren, elkaar inspireren, vaardigheden oefenen en een netwerk opbouwen.

  • En niet alleen tijdens de sessies wordt gewerkt aan zelf- en teamzorg. Ook zeker erna. De trajecten moeten een duurzaam effect hebben binnen werkomgevingen, op lange termijn.

De 7 voordelen van 'Zorgverstrekkers Versterken'

1. Deze methodiek is ontwikkeld in samenwerking met meerdere zorgorganisaties en onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.

2. Deelnemers krijgen meer praktijk dan theorie. De trajecten hebben effect, omdat gezocht wordt naar wat écht helpt. We zoomen in op maat.

3. Zorgverleners die zich mentaal gezond voelen, geven betere zorg en minder kosten door uitval.

4. Werknemers waarderen een warme werkgever. Dat zorgt ervoor dat ze blijven. En dat trekt nieuwe professionals aan.

5. Een trainer-begeleider staat klaar voor jullie groepstraject. In 2023 volgenden bijna 100 begeleiders een opleiding hiervoor.

6. Als organisator zorg je louter voor de omkadering: deelnemers uitnodigen, ruimte voor de sessies en opdrachten, een open blik op hr-beleid ...

7. De trajecten zijn ondersteund door de Vlaamse overheid. The Human Link ontwikkelde 'Zorgverstrekkers Versterken' in opdracht van Agentschap Zorg en Gezondheid en minister van Welzijn Crevits.

Nog meer tips

Wil je je nog meer verdiepen in mentale gezondheid? Je vindt hier een oplijsting van de websites van partners die uitgebreid aandacht hebben besteed aan oefeningen en literatuur over zelfzorg. Ga aan de slag met wat voor jou werkt.

In deze lijst leggen we graag de link met een aantal interessante bronnen en acties van partnerorganisaties van de Vlaamse overheid:

  • Wanneer zijn mensen gelukkig? Alles over geluk op geluksdriehoek.be

  • Werk toe naar een ‘warm bedrijf’: Start met de basisvoorwaardes op www.warmbedrijf.be. Zo zet je de eerste stap naar een mentaal welzijnsbeleid.

  • Praat over mentale gezondheid op het werk: Bekijk de Eerste Helper.

  • ‘Te gek’ maakt van het hoofd een zaak en vertelt je meer over psychische problemen.

Samen met

In samenwerking met gedreven partners zoals Vivel, Psyche, Logo, Domus Medica, VVSG en Axxon werkten we deze actie uit. Ook terreinorganisaties en zorgverstrekkers gaven ons input via een enquête en terugkoppelingssessies om deze trajecten te ontwikkelen. Als laatste stap testten drie pilootorganisaties (CAW Turnhout en Schoonderhage vzw en eerstelijnszones provincie Antwerpen) en 2 groepen eerstelijns-zorgverstrekkers (multidisciplinair en huisartsen) de trajecten uit zodat de interventies zo goed mogelijk afgestemd zijn op alle terreinwerkers.

Wil je graag op de hoogte blijven van onze verdere ontwikkelingen binnen dit project?