Project

Zorgverstrekkers Versterken

Zo zorg je als groep voor meer zelfzorg

Zelf mentaal gezond blijven als zorgverstrekker is belangrijk … maar niet eenvoudig. Zelfzorg komt zelden op de eerste plaats, je kiest door de hoge werkdruk vaak sneller voor zorg voor een ander. Hoe kom je toch tot voldoende tijd en aandacht voor jezelf, voor jouw energiegevers? En hoe kunnen anderen je daarbij helpen? Het traject ‘Zorgverstrekkers Versterken’ ondersteunt daarbij.

Stap in een van de twee trajecten

Dit traject ontwikkelden we samen met partners uit de brede zorgsector, in opdracht en met steun van de Vlaamse overheid. Er is stevig aan gesleuteld, op basis van praktijkervaringen en onderzoek, en nu is ‘Zorgverstrekkers Versterken’ klaar om uitgerold te worden. Doe mee, als organisatie of zelfstandige.

1. Lanceer een teamversterkingstraject in jouw organisatie

Dit ‘teamversterkingstraject’ geeft een team eerstelijns-zorgverstrekkers in twee sessies van twee uur haalbare to do’s. Wat kan elk teamlid al goed, als het gaat om zelfzorg? Hoe kunnen we als team samenwerken om gezond te blijven? Hoe rekening houden met ieders noden? Doorheen verschillende opdrachten worden teamleden geholpen om beter voor zichzelf en elkaar te zorgen. Heel concreet, op korte en lange termijn, met oog voor de specifieke werkomgeving.

Ook jij als HR-medewerker, eerstelijnsmedewerker en coördinator kan een pionier worden in een teamversterkingstraject. Neem in het najaar van 2023 deel aan een van onze vier gratis train-the-trainer sessies, over Vlaanderen verspreid. We gaan samen een volledige dag aan de slag om jou vaardig te maken met de inhoud van het traject én het toepassen in de praktijk. Een psycholoog begeleidt deze sessies. Zo kan jij nadien als trainer de mentale gezondheid van teams in jouw organisatie versterken.

Ben jij de trainer die we zoeken? Klik hier voor alle nodige info.

2. Volg de train-the-trainer en lanceer een intercollegiale coaching

Zelfzorg als zelfstandige zorgverlener is misschien nog moeilijker. Als zelfstandige trek je minder snel een grens, én heb je vaak geen collega’s die even luisteren. Daarom ontwikkelden we een intercollegiaal coachingstraject, speciaal voor zelfstandige zorgverstrekkers zoals jij. Coaching in groep, met anderen in een gelijkaardige context (zoals een podoloog, vroedvrouw, huisarts …), die jou begrijpen. We brengen zes zorgverstrekkers samen in vier sessies van twee uur over bevlogenheid, afbakenen, mildheid en omgaan met werkdruk. Samen zijn jullie elkaars klankbord, samen zoeken jullie naar meer zelfzorg.

Ook jij als eerstelijns-zorgverstrekker, medewerker uit eerstelijnszone of beroepsfederatie … kan een pionier worden in intercollegiale coaching. We organiseren vier gratis train-the-trainer sessies over Vlaanderen verspreid, in het najaar van 2023. Een volledige dag gaan we aan de slag om jou vaardig te maken met de inhoud én het ook toepassen in de praktijk. Een psycholoog begeleidt deze sessies. Zo kan jij als trainer de mentale gezondheid van jouw collega zorgverstrekkers versterken in jouw regio, kring …

Ben jij de trainer die we zoeken? Klik hier voor alle nodige info.

The Human Link blijft deze trajecten begeleiden. Als organisatie of praktijk kan je ons mailen om deze trajecten te laten doorgaan in jouw werkcontext. Mail ons jouw vraag en we contacteren jou! Voor financiële ondersteuning kan je als organisatie beroep doen op de werkbaarheidscheques, specifiek voor acties die het psychosociaal welbevinden verbeteren.

Nog meer tips

Wil je je nog meer verdiepen in mentale gezondheid? Je vindt hier een oplijsting van de websites van partners die uitgebreid aandacht hebben besteed aan oefeningen en literatuur over zelfzorg. Ga aan de slag met wat voor jou werkt.

In deze lijst leggen we graag de link met een aantal interessante bronnen en acties van partnerorganisaties van de Vlaamse overheid:

  • Wanneer zijn mensen gelukkig? Alles over geluk op geluksdriehoek.be

  • Werk toe naar een ‘warm bedrijf’: Start met de basisvoorwaardes op www.warmbedrijf.be. Zo zet je de eerste stap naar een mentaal welzijnsbeleid.

  • Praat over mentale gezondheid op het werk: Bekijk de Eerste Helper.

  • ‘Te gek’ maakt van het hoofd een zaak en vertelt je meer over psychische problemen.

Samen met

In samenwerking met gedreven partners zoals Vivel, Psyche, Logo, Domus Medica, VVSG en Axxon werkten we deze actie uit. Ook terreinorganisaties en zorgverstrekkers gaven ons input via een enquête en terugkoppelingssessies om deze trajecten te ontwikkelen. Als laatste stap testten drie pilootorganisaties (CAW Turnhout en Schoonderhage vzw en eerstelijnszones provincie Antwerpen) en 2 groepen eerstelijns-zorgverstrekkers (multidisciplinair en huisartsen) de trajecten uit zodat de interventies zo goed mogelijk afgestemd zijn op alle terreinwerkers.

Wil je graag op de hoogte blijven van onze verdere ontwikkelingen binnen dit project?