Project

Omgaan met

psychische

klachten

bij jongeren

De afgelopen jaren zijn we ons steeds meer bewust geworden van het psychisch lijden bij kinderen en jongeren. Volgens cijfers van Sciensano uit 2018 heeft ongeveer 1 op 10 van de kinderen en jongeren van 2 tot 18 jaar een psychisch of gedragsprobleem dat professionele ondersteuning vereist.

In een onderzoek van de KULeuven uit 2019 rapporteert bijna de helft van de jongeren milde psychische klachten. Er zijn ook heel wat alarmerende cijfers die de negatieve impact van Covid-19 op het welzijn van deze doelgroep aan het licht brengen. Zo zijn er onder andere cijfers van het CLB, waaruit blijkt dat meldingen van depressieve gedachten en angstproblemen in het schooljaar 2020-2021 met meer dan 87 procent gestegen zou zijn vergeleken met het jaar voordien. Deze cijfers impliceren dat iedereen die werkt met jongeren (sleutelfiguren) onvermijdelijk ook geconfronteerd zal worden met complexe vraagstukken op gebied van mentaal welzijn.

Samen met Stad Antwerpen willen we dan ook inzetten op de deskundigheidsbevordering bij deze sleutelfiguren die werkzaam zijn binnen het werkveld van de jongeren.

Jij maakt deel uit van de leefwereld van jongeren. Of je nu hulpverlener bent of niet, jij ziet het als iemand het moeilijk heeft. Het is heel normaal dat je niet altijd weet hoe je hier best mee kan omgaan.

VOOR WIE

  • je werkt in Antwerpen of binnen de 9 districten

  • je werkt met jongeren tussen de 14 jaar - 21 jaar

  • je werkt in dienstverband of als vrijwilliger

Zonder een psycholoog van je te maken bekijken we hoe je de psychische klachten die je opmerkt bij jongeren bespreekbaar kan maken. In 2 interactieve sessies behandelen we verschillende thema's zoals negatieve gedachten, emotieregulatie en gedragsactivering.

PRAKTISCHE INFO

Deze gratis opleiding bevat:

  • 2 halve dagen opleiding

  • één gratis handboek

  • één individueel supervisiemoment per deelnemer

  • er wordt jaarlijks ook 1 verdiepende Masterclass georganiseerd

Jij volgde de opleiding Omgaan met psychische klachten bij jongeren en ontvangt ook graag een digitale versie van het handboek? Of je wilde de opleiding volgen maar kreeg ze niet ingepland in je agenda? Of misschien ben je gewoon geïnteresseerd in het onderwerp en wil je graag meer weten?

Laat dan hier je gegevens achter en we bezorgen je zo spoedig mogelijk jouw digitale exemplaar!

Dankzij onze samenwerking met Stad Antwerpen kunnen we jou dit handboek volledig gratis aanbieden.

Heb je vragen of blijf je graag op de hoogte van onze toekomstige projecten? Stuur gerust een bericht naar greet@thehumanlink.b.