LGBTI+

en zelfzorg

Leer hoe je als LGBTI+ persoon aan zelfzorg kan doen aan de hand van tips, oefeningen, filmpjes met LGBTI+ personen, …

Wat is zelfzorg?

Wat betekent zelfzorg voor jou? Welke prioriteit geef jij op dit moment in je leven aan zorgen voor jezelf? Hoe zet je je hiervoor in en hoeveel tijd spendeer je eraan per week?

Zelfzorg is een combinatie van op de juiste manier én op het juiste moment tijd te maken voor jezelf. Door aan zelfzorg te doen kan je de negatieve gevolgen van stress bufferen. Wat goed werkt is voor iedereen verschillend. Toch zijn er enkele basisprincipes waarmee je rekening kan houden om de kwaliteit van jouw zelfzorg te verhogen. Acht enthousiaste LGBTI+ personen deelden hun ervaringen met zelfzorg en vormen op die manier een inspiratiebron voor anderen.

Aan de slag: tips en oefeningen

Samen met enkele enthousiaste partners ontwikkelde The Human Link video’s en oefeningen rond zelfzorg. Met behulp van deze video’s en oefeningen kan je zelf actief aan de slag gaan met zelfzorg om het structureel in te bouwen in je dagelijks leven. De video’s en oefeningen zijn bruikbaar en toegankelijk voor iedereen.

Mentale gezondheid bespreekbaar maken

Zelfzorg is belangrijk voor iedereen, dus ook voor LGBTI+ personen. Hierbij stilstaan kan je individueel doen, maar het met anderen bespreken is soms krachtiger. Met de vragen uit de privilege walk kan jij mentale gezondheid bespreekbaar maken in je team, op school, … Wil je hier meer handvatten voor? Lees onderaan deze pagina verder bij ‘Nog meer tips’.

Is zelfzorg een prioriteit voor jou?

Ben jij goed bezig? Wat betekent zelfzorg voor jou: wat is het wel? Wat is het niet? Acht ervaringsdeskundigen aan het woord. Met deze oefeningen kan je stilstaan bij jouw zelfzorg.

Zelfzorg verankeren

Zelfzorg goed kunnen inbedden in je leven en volhouden, lukt alleen maar als je jezelf de moeite vindt. Dit is een proces dat start met kleine dingen. Laat je inspireren door ervaringsdeskundigen: Wietske, Lenno en Yente.

Waarom focussen we op LGBTI+ personen?

Uit het Health4LGBTI-onderzoek (2019) blijkt dat LGBTI+ personen vaak met heel wat extra uitdagingen in aanraking komen zoals sociale uitsluiting, niet aanvaard worden door (naaste) omgeving, stigma, vooroordelen, discriminatie en geweld. Deze uitdagingen kunnen zowel de mentale als fysieke gezondheid op de proef stellen. LGBTI+ personen lopen namelijk een hoger risico op een lagere mentale gezondheid en komen vaker dan de algemene bevolking in aanraking met suïcidegedachten en -pogingen, middelengebruik, depressie en angst.

Vragen? Op de hoogte blijven?

Stuur een mailtje naar lene@thehumanlink.be

Wil je graag op de hoogte blijven van onze verdere ontwikkelingen binnen dit project?