Autonomie & Verantwoordelijkheid
Struin door interessante artikels en websites
Hier kan je door wetenschappelijke artikels
gaan, als je je verder wil verdiepen. Daarnaast vind je hier websites
van partners die uitgebreid aandacht hebben besteed aan de pijlers, mét extra tools. Ga aan de slag met wat voor jullie werkt en wat aansluit bij jullie visie. Op die manier kunnen jullie stap voor stap timmeren aan jullie eigen weg naar een ‘warm bedrijf’.
In deze lijst leggen we graag de link met een aantal interessante bronnen van partnerorganisaties van de Vlaamse Overheid met betrekking tot deze pijler.
We starten dit literatuuroverzicht graag met een fundamenteel rapport van de SERV (sociaal Economische Raad van Vlaanderen) waarin inzetten op autonomie een valabel beleidsspoor lijkt. Maar dit wordt enigszins genuanceerd omdat ook de
werkdruk en prestatiedoelstellingen
op een haalbaar niveau gehouden moeten worden om mensen (langer) gezond aan het werk te kunnen houden. Ook geven we jou de link graag naar het uitgebreide rapport.Dit onderzoek van de UGent bevestigt dat autonomie in de job een tweesnijdend zwaard is.
Ook het onderzoek van Deitmers, J. & Bredehoeft, F. (2020) uit het Scandinavian Journa of Work and Organizational Psychology bevestigt dat autonomie iets is wat werkt
onder bepaalde voorwaarden
en gaat ook dieper in op deze voorwaarden.In de Knack vonden we nog dit leuk geschreven opiniestuk van Tommy Browaeys met als titel: 'je personeel meer autonomie geven is efficiënter en goedkoper dan een stresscoach inhuren'.
De volgende partners bieden korte en praktische tools en inzichten
:
Werkbaar Werk (een product van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) voorziet op zijn website naast een vierstappenplan ook een getuigenis. En wist je dat je op hun website ook heel wat materiaal vindt waarmee je zelf training kan geven in organisaties, waaronder ook een trainingsmodule over autonomie?
Mediarte (sociaal fonds van de audiovisuele sector en de filmproductie in België) deelt een korte handige aan-de-slag fiche met tips voor de organisatie en tips voor leidinggevenden.
Ook op Waardevol Werk (website rond werkbaar werk in de social profit, die deel uitmaakt van het 'actieplan werkbaar werk' van Vivo) vind je een interessante pagina over autonomie, met wederom ook tips op organisatieniveau en de verwijzing naar een onderzoek waarin de mate van autonomie wordt geplot in verschillende jobs.
De volgende literatuur zou mogelijk voor jou ook nog relevant kunnen zijn:
De relatie tussen
nieuwe technologie
en autonomie wordt besproken in een onderzoek van de KULeuven. En als je in een context werkt met heel wat repetitieve taken dan geraak je misschien geïnspireerd door deze blog van hetzelfde opleidingsinstituut.En net als bij andere pijlers, verwijzen we in deze literatuurlijst ook naar een impact van
telewerk
op autonomie. Steunpunt Werk komt hiervoor met een onderzoek en stipt hierbij ook aan welke conclusies hieruit getrokken dienen te worden op beleidsniveau.
Wellicht zijn er nog heel andere interessante en wetenschappelijk onderbouwde bronnen beschikbaar. Deze lijst is met andere woorden niet exhaustief.