Literatuur

Leiderschap

Struin door interessante artikels en websites

Hier kan je door wetenschappelijke artikels gaan, als je je verder wil verdiepen. Daarnaast vind je hier websites van partners die uitgebreid aandacht hebben besteed aan de pijlers, mét extra tools. Ga aan de slag met wat voor jullie werkt en wat aansluit bij jullie visie. Op die manier kunnen jullie stap voor stap timmeren aan jullie eigen weg naar een ‘warm bedrijf’.

In deze lijst leggen we graag de link met een aantal interessante bronnen van partnerorganisaties van de Vlaamse Overheid met betrekking tot deze pijler. Over leiderschap is er heel veel geschreven. We maken een selectie van een aantal boeiende referenties die zeker ook de moeite waard zijn om te lezen.

Wanneer je geïnteresseerd bent in cijfers dan zijn de volgende zaken zeker interessant om te lezen:

  • Bekijk zeker de cijfers van de Vlaamse Werkbaarheidsmonitor van de SERV (Sociaal Economische Raad van Vlaanderen)/ stichting Innovatie & Arbeid over de mate waarin de steun van de leidinggevende een impact heeft op ziekteverzuim, personeelsverloop en de haalbaarheid om langer door te werken. Maar ze belichten ook de werkbaarheid voor de leidinggevenden zelf. Hier vind je ook het bijhorend persbericht.

  • Nog een ander artikel over de werkbaarheid voor de leidinggevenden vind je ook in deze bijdrage in het Tijdschrift van het Steunpunt WAV (steunpunt Werkgelegenheid Arbeid en Vorming).

  • Ook dit onderzoek van Securex en de KULeuven is in deze context interessant. Ze leggen de link tussen verschillende leiderschapsstijlen en het risico op burn-out.

De volgende referenties gaan wat 'weg' van het onderscheiden van verschillende leiderschapsstijlen en introduceren nieuwe concepten m.b.t. leiderschap

  • Willen jullie graag toch wat meer uitgedaagd worden m.b.t. leiderschap, dan raden we aan om eens te luisteren naar de podcastreeks (leiderschap is overal) van Koen Marichal van Antwerp Management School. Deze 19 beschouwingen zullen je ook helpen om kritisch te reflecteren over leiderschap in jouw organisatie.

  • Tegelijkertijd werpt Lou Van Beirendonck in zijn boek 'paars management' ook een nieuw licht op leiderschap dat mooi aansluit bij de referentie hierboven. In deze blog wordt kort toegelicht waarover het gaat.

Op de website van Verso (Intersectorale Werkgeversorganisatie voor Vlaamse Sociale Ondernemingen) vind je op deze pagina een overzicht van allemaal algemene maar boeiende input over leiderschap: 7 tips voor beginnende leidinggevenden, kwetsbaar leidinggeven, leiderschapsstijlen, etc. Ze verwijzen naar de belangrijke verantwoordelijkheden op vlak van Autonomie, Betrokkenheid en Competentie en stellen ook een ABC-test ter beschikking voor leidinggevenden.

En net zoals bij de andere literatuuroverzichten, vinden jullie ook hier weer een boeiende link over telewerk en het effect van leiderschap op hybride werken. Onderzoek van Securex in samenwerking met professor Anja Van den Broeck (KULeuven). Tip: download zeker ook het rapport 'leiderschap en hybride werken over hoe leidinggevenden performant (tele-)werk kunnen ondersteunen).

Een klein buitenbeentje in deze literatuurlijst is de link naar de fleximatrix van Werkbaar Werk (een product van de Sociaa-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en de stichting Innovatie & Arbeid): een tool voor leidinggevenden om overzicht van rollen en taken te bieden aan de teamleden. Werkbaar Werk deelt op hun site ook nog de masterclass over coachend en motiverend leidinggeven en geeft ons tips over hoe je coachend leiderschap verankert. Graag dagen we je uit met de vraag of al deze rollen bij één persoon moeten/kunnen zitten... Dezelfde vraag opperen we graag als het gaat over de vier rollen van leiderschap die we op de site van de Vlaamse Overheid terugvinden.

Sowieso zijn er nog heel andere interessante en wetenschappelijk onderbouwde bronnen beschikbaar. Deze lijst is met andere woorden niet exhaustief.

Opdrachten

Wil jij ook inzetten op Leiderschap? Download hier onze oefeningen en ga van start binnen jouw organisatie:

Monitoring

Vinger aan de pols houden door een monitoring:

Twijfel je nog met welke pijler je wil starten? Volg dan eerst de algemene monitoring: