Talenten & Competenties
Struin door interessante artikels en websites
Hier kan je door wetenschappelijke artikels
gaan, als je je verder wil verdiepen. Daarnaast vind je hier websites
van partners die uitgebreid aandacht hebben besteed aan de pijlers, mét extra tools. Ga aan de slag met wat voor jullie werkt en wat aansluit bij jullie visie. Op die manier kunnen jullie stap voor stap timmeren aan jullie eigen weg naar een ‘warm bedrijf’.
In deze lijst leggen we graag de link met een aantal interessante bronnen van partnerorganisaties van de Vlaamse Overheid met betrekking tot deze pijler:
We adviseren
heel sterk om je te verdiepen in de eerste referenties:
Op de Portaalsite Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (een initiatief van de Vlaamse Overheid, departement Werk en Sociale Economie) worden heel wat praktische instrumenten aangeboden die het overbodig maken om in onze methodiek nog veel nieuwe opdrachten te ontwikkelen. Ook dit naslagwerk omvat vele concrete en praktische tips.
Neem daarnaast ook nog de brochure erbij die werd ontwikkeld door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Vlaanderen en de Sociaal Economische Raad van de Regio Gent, de talententrotter (uw gids doorheen het competentielandschap). Dit sterk naslagwerk is echt gericht op beleidsmakers en gaat over competentiemanagement op organisatieniveau. Zéker het lezen waard.
Talent@werkplek (een project dat loopt met de steun van het Europees Sociaal Fonds en de Vlaamse Overheid) vertrekt vanuit de ‘duurzame tuin’ en laat je toe om te verdiepen in verschillende (kweek-)bedjes: werving en selectie, onthaal, functioneren, evalueren en ontwikkelen. Ook hier worden vage abstracte concepten omgezet in praktische tools en hulpmiddelen.
Ook op de site van Waardevol Werk (website rond werkbaar werk in de Social profit, die deel uitmaakt van het 'actieplan werkbaar werk' van Vivo) kom je terecht bij heel wat tools om met talenten aan de slag te gaan, waaronder een aantal meetinstrumenten. Op deze site wordt ook verwijzing gemaakt naar het boek van Lou Van Beirendonck, een pionier in het werken met talenten en competenties op organisatieniveau. Nog op deze site wordt er afzonderlijk ook nog stilgestaan bij de leermogelijkheden, met wederom afzonderlijke tips vanuit organisatieperspectief én met cijfers over de leermogelijkheden in de social profit.
Werkbaar Werk heeft ook een startersgids rond competentiebeleid die zeker het lezen waard is!
Hieronder ook een paar praktische zaken, weliswaar meer gericht naar teams/afdelingen
, maar misschien ook relevant op beleidsniveau in de kleinere KMO's.
De Checklist Keeping Up Competence willen we je niet onthouden, hoewel deze meer het team of de afdeling adresseert eerder dan de hele organisatie. Deze checklist die de SERV (Sociaal Economische raad van Vlaanderen) ontwikkelde geeft je een inzicht in hoe functies in een team of afdeling ingevuld worden en welke impact dit heeft op de leermogelijkheden van de medewerkers. Heel concreet en praktisch dus.
Ook de Fleximatrix van Werkbaar Werk is in dit verband interessant, maar gaat wederom ook meer over talenten en competenties in een team (eerder dan op organisatieniveau).
En misschien vind je hier ook nog wel relevante input:
Op de site van het Departement Werk & Sociale Economie is het relevant om te bekijken op welke manier de Vlaamse Overheid (o.a. financieel) ondersteunt bij de focus op talent.
Deze indicatoren van LONT.org (een product ontwikkeld binnen het ESF-project LONT) die je helpen om het effect van je loopbaanbeleid te meten, willen we je ook niet onthouden. Mogelijk brengt dit wel de stimulans om er verder mee te blijven gaan.
Heb je niet zoveel zin om te lezen, laat je dan inspireren door de filmpjes die SDWorx heeft gepubliceerd op hun website.
Tot slot verwijzen we nog naar een onderzoek uitgevoerd door de Vlerick Leuven Gent Management School die de voorwaarden in kaart brengt van een positief leerklimaat. Een moeilijk grijpbaar begrip als 'leerklimaat' wordt meer geconcretiseerd om ook meer grip te krijgen...ook voor jou als beleidsmaker.
Wellicht zijn er nog heel andere interessante en wetenschappelijk onderbouwde bronnen beschikbaar. Deze lijst is met andere woorden niet exhaustief.